Borderline og kjærlighet

Kan en borderliner elske andre mennesker?

Jeg har mange ganger lest at mennesker med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse ikke kan elske andre enn seg selv. Er det virkelig dette folk tror? Hvor får de disse tankene og meningene fra?  Hvem som har funnet opp at en borderliner ikke kan elske andre mennesker på ekte?

Jeg er selv diagnostisert med Emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Ja, kjærligheten kan være vanskelig. En med EUPF har lett for å føle seg kritisert, en trenger ofte bekreftelser på at man er bra nok. Man kan til tider være veldig ustabil i følelsene, hvor humøret svinger veldig. Men det betyr ikke at man ikke elsker!

Jeg har mye kjærlighet inni meg for andre mennesker. Familien min. Datteren min. Vennene mine. Jeg elsker dem. Jeg har også opplevd kjærlighet til menn, jeg har opplevd å elske to menn. Først faren til datteren. Jeg var ung da, men jeg elsket han noe veldig – selv om jeg på den tiden var veldig ustabil. Jeg var ikke blitt diagnosert, og jeg var ikke i behandling på noen måte – men jeg var nok veldig borderline på den tiden. Likevel elsket jeg han! De følelsene jeg hadde for han var utrolig sterke. Den gang. I fjor på denne tiden holdt jeg på å bli sammen med en annen mann, vi var sammen i nesten 10 mnd av fjoråret. Og den kjærligheten jeg følte føler for han var er veldig sterk. Jeg kjente mye på de følelsene av at jeg ELSKET han, før jeg turte å si det høyt til han. Men jeg elsket elsker han, helt på ekte. Selv om jeg er borderline.

Det er utfordringer med å være emosjonelt ustabil når man er i et forhold. Det er utfordrende for partneren også. Man må nok jobbe mer med forholdet enn «normale» par – selvom de også trenger å jobbe for forholdet. Men man KAN ha et forhold som borderline,og man kan være sammen med en borderline. Svaret ligger i kommunikasjonen! Man må kunne snakke med hverandre om alt, man må kunne være ærlig og åpen om hvordan man føler det. Man må kunne si fra når man har en dårlig periode, og kanskje føler for å være alene eller føler seg kritisert og blir usikker. Det var feilen jeg gjorde, jeg trakk meg heller unna – i stedenfor å prate med kjæresten min om hvordan jeg hadde det. Mens den andre parten må være ærlig om hvordan h*n oppfatter situasjonen, hvordan h*n føler det midt i alt, og hvordan h*n føler h*n takler utfordringene som kommer. Slik er det vel egentlig med alle forhold, og ikke bare hvor den ene parten er emosjonelt ustabil.

Lise @ liseliten.com skrev et innlegg for en tid tilbake «Borderline does not make me unloveable» – som kan være greit å lese. Det er nemlig mange brutale beskrivelser av oss psykisk syke, men lite kommer det fram hvor fine vi kan være. Ja, jeg er emosjonelt ustabil, og kan være på krigstien når jeg føler meg angrepet eller kritisert. Ja, jeg kan da bruke angrep som forsvar av meg selv. Mange mener da jeg er et dårlig menneske, og ser kun den negative biten – jeg har tidligere skrevet om at INGEN er enten bare ond eller bare god – LES HER. Jeg har en god side også, en veldig god side. Jeg er kjærlig og omsorgsfull. Jeg har forståelse for andres smerte. Når jeg er glad i noen, er jeg veldig glad i dem – og jeg mener selv at jeg er veldig flink til å vise dette. Tilbake til hovedtema i innlegg: En borderliner KAN ELSKE andre!

 


Edit: TAKK Lise, for at du retter på feilskrivingen min ;)

Photobucket

Reklamer

7 tanker på “Borderline og kjærlighet

 1. Selvfølgelig kan en med EUPF borderline type elske noen. Det er ikke et spørsmål engang. Ja, det bringer med seg ekstra utfordringer, men det takler man.

 2. Den som har funnet på at borderlinere ikke kan elske andre kan jo ikke ha tenkt veldig langt. Jeg er jo på langt nær noen ekspert på dette, kan lite om diagnosen (nesten all informasjon om den har jeg fått gjennom bloggen dein), men såvidt jeg har forstått har borderlinere veldig sterke følelser, og de sterke negative følelsene ødelegger sikkert mye. Men det er ikke bare de negative følelsene som er sterkere enn normalt, også de positive, for eksempel kjærlighet, og da konkluderer ihvertfall jeg med at borderlinere er i sand til å elske sterkere enn «normale» mennesker.

 3. Tilbaketråkk: Oppsummering av Februar! « ~Life as it is~

 4. Hei.
  Synes det er både viktig og bra at dere som sliter med borderline deler dette med andre. Det er en vanskelig og tyngende «ting» å ha med seg, men jeg er positiv av natur, og velger å tro at en kan leve med det, fremfor å kjempe mot det hele livet.

  Selv er jeg sammen med ei jente som har denne diagnosen. Jeg elsker henne over alt på jord, og når hun er «seg selv», forteller hun at hun også elsker meg. Likevel, når hun får disse dårlige periodene, trekker seg inn i seg selv og sier stygge ting til meg, bidrar det til at jeg selvsagt blir såret. Jeg blir rådvill, usikker, redd og trist. Jeg føler så med henne, for jeg vet at det ikke er slik hun egentlig er. Men det betyr ikke at det stygge jeg får høre bare preller av. Jeg ønsker så inderlig å være en støtte for henne. Være en trygg bauta i hennes liv, som pga borderline er preget av mye usikkerhet fra før. Jeg vil være den som alltid er der for henne, uansett hva slags situasjon som skulle oppstå. Jeg elsker henne av hele mitt hjerte, og ønsker henne ikke noe vondt på noen måte. Snarere tvert imot, jeg ønsker henne absolutt alt det beste i livet!

  Det er kanskje egoistisk av meg å tenke på meg selv i denne situasjonen, og at jeg også sliter. Men for at jeg skal kunne være en god kjæreste, venn, støtte og forhåpentligvis en ektemann, trenger jeg råd for hvordan jeg skal takle dette også.
  Enkelte ganger går greiere enn andre, men veldig ofte, og dessverre hyppigere, blir det tyngre og tyngre for oss begge. Det fører til at vi sier mye stygt til hverandre, ting vi ikke mener osv.
  Hva kan jeg, som den «normale» gjøre? Hva skal jeg si? Hvordan skal jeg oppføre meg? Hva er rett, og hva er galt å gjøre?…

  Setter pris på eventuelle tilbakemeldinger.

  Mvh

  • Nå har jeg aldri vært den andre parten, så jeg vet ikke hvordan det er å være der. Men jeg har jo full forståelse for at det er utfordrende og vanskelig til tider. Jeg synes det er vanskelig å si hva du skal si og hvordan du skal oppføre deg – det som funker for meg trenger ikke være det kjæresten din trenger. Det finnes ingen fasitsvar på dette, og det er ikke noe riktig og galt. Bare kjæresten din kan si hva hun trenger, og hvordan hun vil at du skal være ovenfor henne.

   Jeg selv trenger at han forsøker å forstå – for jeg er klar over at jeg ikke kan kreve at han SKAL forstå. I tillegg må han være tålmodig med meg. Tålmodighet er veldig viktig. La henne vite at du er der selv om hun har en dårlig periode, men at du heller vil trekke deg litt unna til hun har roet seg – slik at hun kanskje ikke får muligheten til å si ting hun kanskje ikke mener. Eksen min var veldig flink på dette, han trakk seg unna slik at jeg ikke fikk sagt han alt det urettferdige jeg kunne ha tendensen til å komme med. Det er viktig å kunne prate sammen. En god kommunikasjon er viktig i et hvert forhold, men kanskje enda viktigere i et forhold hvor den ene parten sliter litt. Prate sammen, om alt. Prate om de dårlige periodene, prat om hva dere trenger og hvordan dere best kan løse dette sammen.

   Får hun noe hjelp? Jeg håper det, for hun trenger å lære seg måter å kontrollere reaksjonene sine på. Hun trenger å lære seg å ikke la det gå utover deg. Det krever mye jobb fra hennes side, men det er ikke umulig! Jeg har selv lært meg å kontrollere reaksjonene mine, selv om jeg enda har mye igjen enda. Det er ikke ofte at han som var kjæresten min fikk all dritten fra meg. Det var kun innimellom hvor jeg følte at han ikke brydde seg, at jeg kunne bli litt urettferdig og påstå til han at han ikke brydde seg og kun var ute etter sex og slike ting. Men så har jeg veldig dårlig selvbilde/selvtillit i tillegg da, og hadde vanskelig for å se at han likte meg for den jeg er.

   Det er vanskelig for deg å være der hele tiden, og det kan hun heller ikke kreve av deg. Det kommer til å slite deg ut. Når det kommer til problemene hennes, så er det beste at hun har noen andre å snakke med. En profesjonell. Du skal ikke fungere som en psykolog for henne, du skal være kjæresten hennes. Selvfølgelig skal du kunne være der når hun har tunge perioder, men ikke ta på deg for mye heller. Du svikter henne ikke om du tenker på deg selv midt i alt sammen.

   Om det er noe du lurer på, så ikke vær redd for å spørre :)

 5. Hei igjen,
  takk for svar.
  Jeg er selvsagt enig i det du sier om at det ikke finnes noen komplett fasit. Men jeg vil forsøke å forstå hvordan tankesettet er. Hva jeg f.eks gjør for å påvirke i positiv eller negativ retning osv.

  Hun har ikke fått behandling på noen år nå, før hun faktisk var til en profesjonell igår. Det er tydelig at den hun var oss igår forstod alvoret, og satte umiddelbart opp en ny time allerede neste uke igjen.

  Jeg har idag og igår trukket med unna henne. Ikke av egen vilje, men fordi jeg blir bedt om å dra dit pepper’n gror. Helt uoppfordret oppsøkte jeg henne nå ikveld, uten at hun visste at jeg kom. Men det var et heller kjipt møte. Ikke så mye som en klem fikk jeg. Hun så på meg med hat i blikket, og da jeg dro kvarteret etterpå fikk jeg meldinger om at hun følte avsmak og kvalme da hun så meg. Det er jo klart at dette er ting hun sier nå i sine dårlige perioder, men jeg kan ikke noe for at dette virkelig tynger meg likevel.
  Videre fikk jeg beskjed om at hun ikke ønsket å se meg mer, og at vi var ferdige som par. Dette er som å få kniver i hjertet for meg. Det er både sårende og trist når den jeg elsker over alt på jord sier dette til meg.

  Jeg er redd for å si feil ting når vi snakker sammen. Å gjøer eller si ting som hun kan feiltolke, noe som faktisk ofte skjer. Jeg er rådvill, og savner henne så sårt.

  Setter pris på dine tanker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: