Litt tanker om julen

Jeg elsker jula og alle forberedelsene. Jeg bor jo hjemme hos mamma og pappa enda, og ettersom pappa ikke gjør så mye hjemme av baking og vaksing, og mamma jobber – må jeg gjøre alt. Slik har det vært de siste 3 årene. Jeg sliter meg ut, men samtidig liker jeg det. Jeg holder meg opptatt og jeg legger bort det vonde.For 2 år siden gikk jeg på en smell da. Men tror det var mye pga bekymringer for andre ting også. Pappa – som bare har en halv hjerne, visstnok – og bestefar, som døde 1,5 mnd etterpå. Endte med å kjøre ambulanse for første gang, og lå et halvt døgn på overvåkninga. Kjenner jeg er litt engstelig for juleforberedelsene i år, med tanke på hvordan høsten har vært. Men jeg håper alt går bra.

Mange ser på juleforberedelsene som stress og mas. Det gjør ikke jeg. Jeg hater å rydde og vaske til vanlig, men når det er til jul så liker jeg det. Og jeg baker og koser meg. Jeg planlegger og styrer på. Og synes alt stresset og maset bare er kos.

Forberedelsene er for meg en viktig del av julen. Noe annet som er viktig er familie og venner. Gleden. Maten og kakene. Lysene og varmen. Er man ikke flink til å vise at man er glad i noen til vanlig, så er man det i jula – iallefall her. Det sosiale i jula er meget viktig for meg, kanskje det viktigste.

Gavene. Det er bare en bonus. Hvem liker ikke å få gaver da? Ifjor ble jeg gledelig overrasket. Men jeg forventer ikke å være like fornøyd i år. Man vokser til, familiene blir større. Mine tanter og onkler begynner å få drøssevis med barnebarn, og kutter ned på gaver til sine nevøer og nieser. Det er naturlig. Og det gjør meg ingenting. Jeg liker mer å gi, enn å få.

Men jeg føler det er mye forventninger når det kommer til gavene. Hvem skal man kjøpe til? Hvor mye penger skal man bruke? Det er så mange jeg vil gi til, men jeg er redd pengene ikke strekker til. Man skal jo ha råd til å leve og. Så jeg håper de som får gave fra meg, forstår at det er tanken som teller …

Liker dere jul?
Hva med jula liker/liker dere ikke?
Hva synes dere om forventningene om gaver?
Liker dere forberedelsene?
Baker dere, evnt hva?

Photobucket

Photobucket

Foto © Kristel «Liljen» Angell

Photobucket

Photobucket

Reklamer

12 tanker på “Litt tanker om julen

  1. Liker dere jul?Jeg ELSKER jula. :D Det er min absolutte favorittid, og jeg elsker forventningene (generelt i jula, forventningene om gaver osv liker jeg ikke noe særlig), gledene, smilene og alt det spennende. Man venter liksom på noe, i juletida. Det er så koselig. :)Hva med jula liker/liker dere ikke?Som sagt, forventningene, ofte nærmere sagt kravene, om julegaver, liker jeg ikke. Jeg synes det er koselig og søtt med små barn som ønsker seg masse og som lyser opp når de får noe av det, men sånn det har blitt med stresset, maset og det med at alt skal bare koste masse penger og ikke være bare koselig lenger, det har jeg absolutt ingenting til overs for. Liker ikke at alt dreier seg om penger og dyre gaver for mange. Og det at altfor få klarer å glede seg med julen, men bare stresser og glemmer alt det gode.Hva synes dere om forventningene om gaver?Har svart på det, men jeg liker den skjulte forventningen, eller nysgjerrigheten. Og gleden av å gi noe fint, og når folk blir virkelig glade for noe:)Liker dere forberedelsene?JA! :D Vasking, rydding, julegaveshopping og ellers handling, elsker det:) Og baking, når jeg får til det. :D Har kjøpt julegardiner som har stått i bæreposer i en måned nå, jeg klør i fingrene etter å få de på plass;)Baker dere, evnt hva?Nå har jeg bodd aleine i fire juler, men har bakt lite. For to år siden flyttet jeg 15. desember, men fikk skviset inn en liten bakedag med småsøstrene mine. Kjempekoselig:D Da fikk vi bare til pepperkaker, risboller og kokosmakroner. I år skal vi også ha bakedag med de yngste familiemedlemmene, blir vel helst pepperkaker og noe av det samme. :)Kjempekoselige bilder! Julestemning over de:D

  2. Hei.Jeg pleide å være den personifiserte fru Jul. De siste årene har jeg ikke hatt den samme iveren og gleden over forberedelsene. Faktisk synes jeg stresset har blitt større enn kosen. Men det er det bare jeg som kan gjøre noe med. Innstillingen min som har endret seg, tror jeg, ikke julen i seg selv. Nå har jeg fått unna en pakkekalender og har en igjen. Når jeg bare først kommer igang, så er det jo hyggelig da.Så får jeg bare senke kravene litt og prøve å tenke på bare en ting av gangen. Tror det som tar gleden vekk og som stresser meg, er det at jeg tenker så mye på ALT som skal gjøres.Nå skal jeg sette meg ukemål, så blir det kanskje ikke så uoverkommelig. Denne uken skal jeg få ferdig begge adventskalendrene og gjøre klart for 4 julesokker. Gavekjøp legger jeg vekk til neste uke.Se der, nå ser det overkommelig ut allerede.Lisemor.

  3. Åh, jeg ELSKER virkelig jul! Alle forberedelser, forventning, kos, familie, god mat, pynt, alt er perfekt! Selv rydding og vasking går som en lek når julen nærmer seg.Det eneste er, som du sier, at det er vanskelig å få pengene til å strekke til.. Det kommer tross alt en januar også!

  4. Jeg må si at jeg liker ikke jul. Kunne godt ha hoppa over den hvert år. Jula er til for barna, vi har ingen barn å lage jul for så jeg ser ikke poenget.Jeg liker å gi gaver, men liker ikke å få gaver selv. Og jeg liker egentlig ikke å pynte heller. Kunne godt ha droppa juletreet, men det er fint å få vaska rundt og kanskje få hengt opp nye gardiner og fått litt farge inn i hus. Og så liker jeg at det blir mer lys i husene når det er jul, adventsstake og julestjerner i vinduene, det er koselig.Negativ jeg? Neei da… ;)

  5. Jeg gruer meg til julen… :(SV; Jadda, jeg vet når nr. 2000 blir postet, det kan jeg se på oversikten;) Det nærmer seg:O

  6. Jeg elsker jula. Eneste negative er at mamma og pappa begynner alltid å krangle på julaften siden mamma stresser og pappa stresser henne enda mer opp og det er litt drepende for julegleda, men det varer ikke lenge da :)

  7. det er godt å lese at du liker jula, for i innlegget ditt i går så så du på alle disse forberedlesen og alt som må gjøres før jul som stress. Men det er jo bare koslig stress :)jeg ELSKER jula. Eller..jeg ELSKER desember. Juleforberedelsene, julegater, stjerne i vinduet, pepperkakespising,drikke julebrus og spise klementiner, skumnisser og marsipan. Snødekt landskap, julemusikk. Gaver som skal kjøpes og pakkes inn..folk er faktisk vennligere mot hverandre (merkelig, huh?) Julen er stress for meg matmessig..det er ikke til å unngå at det blir vanskelig for meg, mat i alle kanter og skuffer og skap…Men jeg klarer å kose meg med maten, selv om den ikke beholdes. Jeg baker sjeldent noe selv, men det kan skje innimellom..i år vurdere jeg på å be ned datteren til husvertene mine for å lage kakemenn…så vi får se. Med årene er gavene mindre og mindre viktige. Det er morsommere å gi enn å få. Dessuten har jeg aldri ønsker lengre..når andre spør meg hva jeg ønsker meg, så vet jeg aldri…haha..da trenger man jo som regel ikke noe..altså, man mangler ikke noe…så jeg har ramsa opp snus, vepsebol(drops),skumnisser og hobby(sjokoladen) både til mamma,søstrene mine og broren min og tante…hahaha,eeh ja..altså, jeg trenger i grunnen ikke noe liksom..Dessuten er det kjempekos å få gaver som er hjemmelaget,spesielt av venner…minner, ting man har lagt litt arbeid i..da blir jeg hvertfall glad. Nå er mitt aller største ønske at det blir en hvit jul..

  8. Jeg liker egentlig ikke jul lengre… Jeg stresser mye med gaver. Baking og vasking bryr jeg meg veldig lite med egentlig. Men det verste er å måtte velge hvem jeg vil feire jul med. Jeg har skilte foreldre som ikke kan være i samme rom, jeg har en sønn som skal til sin far annenhver jul, og nå har jeg i tillegg en samboer med sine valg igjen. Så alt i alt kunne jeg godt droppet hele julen, men kommer nok aldri til å gjøre det pga barn, og eventuelle barnebarn…

  9. huff, julen kan være utrolig tøff også! er virkelig trist med dem som har en dprlig jul grunnet alkoholiserte foreldre osv. hedligivs har jeg alltid en kjempefin jul, men i år skal jeg feire den hos mamma, og det er jeg ganske skeptisk til, men jeg kan liksom ikke svikte hnne :/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: