Jeg svarer på en kommentar. Skjerpings folkens!

Jeg fikk en kommentar i dag, på et litt gammelt innlegg – som jeg gjerne vil skrive litt om.

Men aller først vil jeg si at jeg synes det er dårlig gjort av mennesker å dømme andre ut i fra ETT blogginnlegg, og kanskje når man ikke har lest blogginnlegget godt nok en gang. Det er flere ganger jeg har fått anonyme og kritiserende kommentarer ut i fra et innlegg – hadde dere lest resten av bloggen, hadde dere sett at ett innlegg ikke er nok til å kunne dømme en person rett vest.

Jeg skriver ikke så mye om det å være mor i bloggen her. Mye fordi jeg holder datteren min unna det som handler om det psykiske. Iallefall har jeg gjort det – men folk vil lese mer om og av meg, så jeg begynner gradvis å legge ut bilder av henne og litt mer hverdagslige innlegg. Men det å være psykisk syk og mamma, er visst noe enkelte henger seg veldig opp i. Og jeg får mye kritikk, og kommentarer om at jeg er en dårlig mamma fordi jeg er psyk. Ut i fra ETT innlegg kan folk påstå at jeg ikke er noen god mamma, og at jeg burde slutte å behandle datteren min så ille.
Dere kan ikke komme å påstå at jeg er en dårlig mamma. Det er så mye om meg og meg som mamma dere ikke vet noe om, fordi jeg ikke skriver så mye om det. Men jeg kan love dere alle at datteren min har det bra, hun får det hun trenger av omsorg og kjærlighet, regler og grenser, mat og ting. Hun viser INGEN tegn på at hun har problemer med at mamman hennes innimellom er veldig sliten og dårlig form.

Men det var ikke dette jeg skulle skrive om. Jeg bare tenkte å ta det med i samme slengen, når jeg alt var inne på dømmende anonyme kommentarer.

I september skrev jeg et innlegg «Fysisk VS psykisk«. Hvor jeg stiller spørsmålet om det er bedre å være fysisk syk – PGA mer støtte og forståelse fra menneskene rundt seg. På det innlegget fikk jeg denne kommentaren:

Photobucket

Og jeg vil gjerne svare på den kommentaren.

Jeg har ALDRI sagt at det ER lettere å være fysisk syk. Jeg har ei bestevenninne som har MS, så jeg vet at det er langt fra enkelt å være fysisk syk. Om du hadde lest i bloggen min, hadde du sett at jeg skriver om Regine Stokke – som er dødsdømt med blodkreft. Da hadde du også sett at jeg skriver om at VI faktisk har muligheten til å bli frisk! Og at det er opp til oss selv å gripe den muligheten, og kjempe for det. Og hvordan jeg/vi kjemper for en bedre hverdag, er noe som nødvendigvis ikke alltid kommer fram i bloggen – da vi kan ha dårlige dager og håpløsheten skinner gjennom. Men det betyr ikke at vi ikke kjemper.

I dette innlegget mitt er det støtten og hjelpen jeg legger vekt på, hvordan det er lettere for fysisk syke å få forståelse, støtte og hjelp – og kanskje også behandling..?! Slik jeg har opplevd det, får de fysisk syke (de jeg kjenner) mer forståelse for at de ikke er friske – enn hva jeg som er psykisk syk får, enda jeg er så åpen om at jeg sliter at de aller fleste rundt meg vet om det. Dermed er de ikke så alene om sykdommen sin, som det jeg har opplevd å være. Fordi det er lettere å vise forståelse og støtte ovenfor en som er fysisk syk.

Dette skrev jeg i innlegget mitt:

«Jeg påstår ikke at det er lett å være fysisk syk av noe slag, men da slipper man iallefall å være så alene. Folk VIL være der for deg, og støtte deg. Mens jeg som psykisk syk har opplevd lite støtte. «

En annen ting. En psykisk syk trenger nødvendigvis ikke å bli frisk. Det finnes ulike grader av psykiske lidelser også. Noen blir aldri kvitt det, uansett hvor mye hjelp og behandling de får. Og de som sliter med de tunge psykiske lidelsene, blir kanskje også sett på som farlige – og ikke som en person som bare har det veldig vanskelig.

Jeg vil oppfordre alle til å lese innleggene ordentlig før man dømmer, for denne anonymen kan neppe ha lest innlegget mitt ordentlig. I tillegg vil jeg dere skal tenke over at ET innlegg ikke er nok til å dømme en person, og si at SLIK er det. Dere kjenner ikke en person ut i fra ET innlegg, så å dømme den personen da – blir helt feil. Så klart, dere kan kritisere de meningene perosnen legger fram, om dere er uenige – men ikke døm personen, og husk å ha lest innlegget ordentlig, så du vet hva du snakker om.

Jeg vil nesten påstå at den anonyme med kommentaren, ikke vet så veldig mye om hvordan det er å leve med en psykisk lidelse. Men hva vet vel jeg ..

Photobucket

Photobucket

Reklamer

14 tanker på “Jeg svarer på en kommentar. Skjerpings folkens!

 1. hei:) vil bare si at du ikke er noe dårligere mor enn andre, selv om du sliter psykisk. jeg er to barns mor og er også psykisk dårlig.. det irriterer meg maks at noen mennesker mener vi er dårlig foreldre bare for vi har det tøft!! blir skikkelig provosert. vår "sykdom" har ingenting med oss som omsorgspersoner å gjøre. mener nå jeg da. og når det gjelder fysisk og psykisk lidelse så må jeg si meg enig med deg. fysisk syke får mer støtte og hjelp. det er det ingen tvil om! fortsett å blogg om hverdagen din å åssen du har det å drit i hva andre sier. stå på ;) klem fra trofast følger :) lina..

 2. Hei!Vil bare si det, at dette var et kjempe innlegg :) Jeg har ikke barn eller noe selv, men jeg mener at dersom man som mor er psykisk syk, så tror jeg at de fleste er gode (og mange sikker bedre) omsorgspersoner enn andre. Men jeg tror også det er mange som sliter, som forsømmer barna sine- kanskje mest for å beskytte dem? Men også fysisk syke kan forsømme barna sine, fordi de ikke klarer ta seg av dem. Men til gjengjeld får de mer støtte, fordi sykdommen er SYNLIG.Dette var IKKE ment som kritikk til deg som mor. Slik som jeg har lest (og jeg har lest mye av det du har skrevet) tror jeg på ingen måte at du er dårlig som mor! Du virker som en fantastisk person..! Og jeg må si jeg liker enormt godt å lese om deg og sånn :)Stor klem

 3. Jeg tviler absolutt ikke på at du er en god mor. Du er sikkert verdens beste mamma. Jeg er også enig i at det blir for dumt å dømme noen etter ett innlegg, spes i en slik blogg som dette hvor du skriver innlegg i alle forskjellige slags humør. Jeg mener at folk med psykiske lidelser kan være like gode foreldre som andre folk, men jeg tror det uansett påvirker barnet på en eller annen måte. (dette er ikke vondt ment, bare diskusjon).. Kanskje har man mindre krefter/ork til å passe på barnet fra tid til annen. Og dette merker vel barnet? Det er vel ikke sjelden at psyk går i arv?Dette synes jeg er et veldig interessant tema, så bare diskuter i vei! :)

 4. Så bra at du svarte i et innlegg, jeg er helt enig med deg. Det er veldig lett for mennesker som leser blogger å trekke konklusjoner på ting de absolutt ikke vet noe om. Mange tenker nok ikke over hvor sårende og provoserende slike kommentarer kan virke. Noen bryr seg ikke. Men jeg tror at det vikgiste er at DU vet hva du mener, og at DU vet at barnet ditt har det bra. Vi lesere kan ikke bidra med stort mye, kun oppmuntring og ros. Og det fortjener du. Stå på :)

 5. Jeg tviler ikke på at en psykisk syk ikke kan gi samme omsorgen og kjærligheten til barnet. MEN, og dette mener jeg faktisk er et stort MEN, et barn kan ta "skade" av å ha en psykisk syk mor. Spesielt hvis barnet må bekymre seg over at mor havner gang på gang på sykehuset, uten forvarsel, barnet finner mor liggende på gulvet etter overdose, selvskading etc.. Jeg sier ikke at dette gjelder deg, men det gjelder nok mange. Og tro meg, jeg har sett alt dette. Det er trist når et 8 år gammelt barn finner moren bevisstløs på gulvet og må selv ringe etter ambulanse. Slik skal det ærlig talt ikke være, enig? Det er en grunn for at personer som er psykisk ustabile blir meldt til barnevernet. Dette blir faktisk gjort som rutine hver gang noen tar overdoser, eller ikke kan ta vare på seg selv.

 6. ingen kan si at du er en dårlig mor fordi du skiter psykisk, det blir bare for usaklig for min del, med tanke på ET innlegg. anonym: det kommer jo helt an på graden av psykisk lidelse da, man kan ikke gre alle over en kam, DET er aldri riktig. Om en person er så psykisk ustabil at hun ikke kan ta vare på seg selv, ja da bør nok barnevernet eller andre slektninger trå til, men om man har en spiseforstyrrelse, har bordeline, bipola osv osv, er ikke det noen grunn til ikke å være en god mor..helt usaklig innlegg spør du meg, men det er nå min mening. klem til deg liljen <3

 7. altså: innlegget til liljen er ikke usaklig, men kommentaren til den siste anonyme her, som ikke engang tør å stå fram med navn, men gjemmer seg bak skjermen…lett å angripe noen da…noe å tenke på kanskje ;)

 8. Selv om du har en psykisk lidelse betyr ikke det at du er en dårlig mor! MEN et barn merker at noe er galt. Jeg merket at noe var galt. Mamma snakket ikke med meg om hva som var galt med henne, og jeg gikk i hemmelighet inn i rollen som beskytter. Jeg måtte passe på mamma. og det var ikke lett når hun lukket døren til rommet sitt for å gråte i fred. Mitt beste forslag er at du er ærlig ovenfor datteren din når du føler hun er klar for det. Stå på videre og ikke bry deg om anonyme feiginger:)Hilsen Sara

 9. Takk for mange bra kommentarer! Vil si noe til den siste anonyme:Ja, det kan være skadelig for et barn å oppleve det der. Men det som mange glemmer, er at det er forskjell på folk. Noen tror at så snart mor er psykisk ustabil – er hun en dårlig mor. Så snart en mor er selvskader – er hun en dårlig mor. Så snart en mor går til behandling – er hun en dårlig mor. Dette er ikke tilfelle, jeg er emosjonelt ustabil, jeg er selvskader og jeg går til behandling. Jeg skader meg ikke så datteren min ser det, og må ta vare på meg. Jeg har lært meg selv å kjenne, så jeg kontrollerer følelsene når jeg kjenner at borderline prøver å ta over.. Fordi om noen er psykisk syk, så er man nødvendigvis ikke en dårlig mor. Det tror jeg mange glemmer!!

 10. Tusen takk Sara. Ja, jeg har jo tenkt det. Og jeg har hatt en god samtale med behandleren min om dette :)

 11. Jeg tror du er en kjempe flink og god mor..bare så det er sagt. Når du skriver om Em, så skriver du jo alltid om hvor stolt du er, eller hvor glad du er i ho. Og det irriterer meg fortsatt at folk som sier meningene sine på den måten IKKE tørr å skrive hvem de er..Jeg skal være ærlig å si det at jeg er ALTFOR rask til å dømme folk, men jeg gir de hvertfall en sjanse til å vise hvem de er..jeg blir likevel kjent med mennesker jeg dømmer, fordi jeg VET at de kan være annerledes enn førsteinntrykket. Egentlig tror jeg det er sånn med alle, det er bare synd at noen faktisk ikke vil eller gidder å bli bedre kjent med de som de dømmer..Jeg hadde egentlig mye mer å si, men det ble borte for meg (typisk)! Men jeg ønsker deg alt god, Kristel.Mange klemmer fra Camilla Desiré <3

 12. Jeg vet dette ikke har noe med innlegget å gjøre, men hvis du vil lese bloggen min etter at jeg har lukket den, når du husker det, så trenger jeg e-postadressen din.:)

 13. Bra innlegg vennen <3Er så enig i at selvom man er syk, så trenger man ikke være en dårlig mor :)Og må bare legge til (ut fra anonym sin kommentar) at du ikke lar din helse gå ut over datteren din,for som dere skriver over, så kommer det an på hvor syk man er, om man er fare for seg selv og andre, da skal det ikke ha lov og ha omsorgen, nettopp for barnets skyld ;)Men det er vaffal ikke problem med deg & jeg mååå bare legge til at du er en superduper mamma!! :D <33

 14. "følgene av å være fysisk syk er ofte psykiske lidelser"- Det er jo akkurat det samme andre veien også. Jeg har flere fysiske kroniske plager på grunn av psyken. Og det er det jo mange som opplever.Dessuten tror jeg h*n KUN kjenner folk som er fysisk syk og ikke psykisk syk. Bra innlegg :) Tror egentlig psykisk sykdom og lidelser skulle ha vært mye mer inn i pensum på skolen. Både for å få åpenhet rundt det, og for å få folk til å forstå. For fysisk klarer jeg alle å være medmennesker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: