Litt tanker om Emosjonelt Ustabil PF

Har tenkt en del på dette i kveld, og bestemte meg for å skrive litt om det her inne. Jeg har skrevet litt om det på diverse forum i kveld, og fått noen fine svar. Jeg har spurt de som svarte meg, om å bruke deler av svarene i denne posten.Jeg har blitt diagnosert med Emosjonelt Ustabil Personlighetsforstyrrelse {hva er det} og etter at jeg leste litt om dette falt mange brikker på plass. Det finnes en forklaring på hvorfor jeg er som jeg er, hvorfor jeg gjør som jeg gjør, og ikke minst hvorfor jeg reagerer som jeg gjør.

Det problemet jeg har hatt mye av er reaksjonene. Hvordan jeg reagerer på ting som blir sagt til meg foreksempel, da tenker jeg på «kritikk». Jeg tar det meste som kritikk eller irettesettelser, jeg tar det som noe negativt mot MEG som person. Det er nødt til å være negativt ment fra den personen som sier det, for alt er jo negativt med meg – jeg er en dårlig person. Jeg føler meg angrepet av denne «kritikken», og når jeg føler meg angrepet så må jeg forsvare meg. Jeg setter meg i skikkelig forsvarsposisjon, og mitt beste forsvar er ANGREP.
Når jeg forsvarer meg selv, svarer jeg med en krass tone. Jeg blir sint. Og jeg gjør meg selv til et offer. Det er MEG det er synd på, det er JEG som blir angrepet. Jeg er jo nødt til å være offeret – det har jeg jo alltid vært?! Jeg er alltid den som bli angrepet. Fordi jeg er den det er lett å angripe, fordi jeg er den jeg er – en dårlig person. Jeg fortjener ikke bedre.

Det hele er egentlig en ond sirkel. Jeg føler jeg blir angrepet, så jeg forsvarer meg – med denne krasse tonen da, som ikke er bra i det hele tatt. Da blir jeg en dårlig person,og den dårlige personen er lett å angripe.

Det er så merkelig dette her, for jeg vet akkurat hva jeg gjør feil og jeg vet hvorfor jeg gjør feil. Fornuften min sier også at jeg bare overreagerer, at jeg ikke blir kritisert. Men jeg klarer ikke gjøre noe med dette, reaksjonene mine. Gang på gang kommer jeg opp i det samme, diskusjoner/krangler fordi jeg føler meg angrepet og begynner å forsvare meg – med angrep. Jeg sier ting jeg ikke mener, jeg gjør ting jeg ikke ønsker.

Ei klok dame sa til meg at jeg må ikke fokusere for mye på diagnosen. At diagnosen gir meg en grunn til å fortsette å reagere slik jeg gjør, og at også dette blir en ond sirkel. Absolutt noe å tenke på. Selv føler jeg ikke at jeg fokuserer så mye på diagnosen da. Det er jo ikke så lenge siden jeg fikk den, og for meg føltes det som en lettelse. En lettelse å vite at det er en grunn til at jeg er som jeg er, at det heter noe og at jeg ikke er alene om å ha det slik. Det gjør det også lettere å bli klar over situasjonen, og klare å jobbe med det. Feks. hadde jeg ikke fått diagnosen, og visst litt om det, så hadde jeg kanskje ikke sittet å tenkt over det på denne måten som jeg gjør i dette innlegget.

Min kjære sebravenninne Lise kom med noen svar til meg, og det satte jeg utrolig stor pris på. Lise har også denne PF’en, og er veldig åpen om det. Tidligere denne uka fikk jeg se en film hun har laget om dette emnet, hennes egne ord, tanker og følelser rundt dette. Jeg kjente meg så godt igjen, og filmen gjorde meg litt mer bevist på en måte. Åpnet øynene mine, og fikk jeg til å forstå litt mer av denne diagnosen jeg har fått.
Lise skriver til meg at man må fokusere på å skille mellom følsler og fornuft. Det man føler er ikke alltid det som stemmer med sannheten, og noen ganger kan sin egen fornuft også se at det man føler og reagerer på faktisk ikke stemmer. Så det Lise sikkert mener, er at om man klarer å bli mer bevist på fornuften, i steden for de vonde følelsene, så kan man klare å kontrollere reaksjonene. Det krever nok en del jobb, men er virkelig noe å tenke over.

Ei anna klok dame, Monica, snakker om hvor virkelige følelsene er for den personen det gjelder, selv om det ikke er reelt. Monica skriver: «Følelsen av å være uønsket er jo like virkelig og vond dersom man virkelig føler det sånn, selv om det ikke er reelt». Andre kan mene at jeg ikke er uønsket, men om jeg føler det, så er det det som betyr noe for meg. Det er det som er vondt og vanskelig for meg, det føles reelt for meg, og det er det man må ta hensyn til.

Da kommer jeg tilbake til noe Lise sa igjen. Det er så mange som ikke forstår oss. Noen, slik som Monica, har forstått – men det er absolutt ikke alle som forstår. Og når de ikke forstår, så er det vanskelig å ta hensyn til at det faktisk føles reelt for den personen det gjelder. Lise skriver «Om verden bare forsto…Vi er ikke onde, frekke mennesker, vi er bare sårbare og vil beskytte oss selv.»

Jeg håper med dette innlegget at noen kanskje vil forstå.

Og jeg håper også at noen som kanskje har litt erfaring med dette vil skrive noen ord til meg, kanskje komme med tips om hvordan man kan lære seg å kontrollere reaksjonene sine. For hos meg så føler jeg at reaksjonene ødelegger så mye for meg selv. Og det ønsker jeg å forandre på.

Samtidig vil jeg takke de som har kommet med kommentarer på de andre forumene og på msn, og spesielt til de jeg har sitert. Og en forhåndstakk til de som kommenterer her i bloggen.

Reklamer

15 tanker på “Litt tanker om Emosjonelt Ustabil PF

 1. Takk for gode ord vennen, jeg måtte jo nevne deg, da sa seg selv;) Gla i deg også, du er nydelig selv du Lise!! *klem*

 2. Hei igjen Liljen – takk for en kjekk samtale i går – og ikke minst for betegnelsen klok (hihi)Det du skriver om PF viser jo hvor vanskelig ting kan være. Det er jo en naturlig reaksjon å bli såret av kritikk – de aller fleste føler nok det – men for de med PF så blir det nok forsterket enormt.Håper du klarer å bearbeide den kunnskapen du har om vanskene dine slik at det blir lettere for deg å takle hverdagen. DU er en utrolig fargerik, kreativ og talentfull person som mange setter stor pris på.

 3. Takk Monica. Jeg prøver jo å bli mer obs på hvordan ting er, slik at jeg kan prøve å unngå problemer i framtiden.. Ønsker jo ikke at ting skal bli sånn. Takk for fine ord om meg også, skal prøve å ta dem til meg..

 4. For et bra innlegg! Synes det er veldig interessant å lese om selv om jeg ikke har samme diagnose. Fikk en fin innsikt i hvordan dere har det og det kan umulig være lett.

 5. Takk elliande, det er jo det jeg håper jeg kan prøve å få fram med innlegget da. At folk kan få vite hvordan det er, og kanskje klare å forstå litt bedre…

 6. Utrolig flott skrevet! Jeg kjenner meg så godt igjen.. Hehe.. Har også PF, men det man leser på nett er ikke det samme.. Så flott vinklet å skrevet! *klem*

 7. Jeg så på noen av bildene av datra di :) Så utrolig sjønn unge. Hun hadde veldig like øyne som deg Hehe.. Så ut som en god og snill jente. Vær stolt av henne :)Ha en fin kveld :)

 8. Lis – Takk, og det betyr mye for meg at andre med denne PF'en kan kjenne seg igjen i det jeg skriver:)Siv Helene – Tusen takk, hun er hjertet mitt <3 Er veldig stolt av henne :D

 9. utrolig bra innlegg liljen!! takk for at du tipset meg om at du hadde lagt det inn :)klems

 10. hei. jeg har samme diagnose som deg. og må si det du har skrevet her er utroligt hvordan du klarer å beskrive hvordan jeg også har det :)

 11. Så bra Anniken, håper dette innlegget kunne få noen til å kjenne seg igjen, og få andre til å forstå bedre.

 12. Hei «Liljen.»Joda, det er selvfølgelig helt ok at du følger min blog. (Nå følger jeg din også.)Jeg kjenner ingen med emosjonell ustabil pf her omkring (er fra en liten bygd på Vestlandet), så det er bare bra fpr meg å finne noen på nett da. (:Jeg prøver å skrive hva jeg tenker å føler, så ærlig som mulig, men det er ikke så lett. Håper jeg klarer å åpne meg mer opp etter hvert. Siden å skrive om ting og tang ser ut til å fungere bra på meg. Jeg skriver også fordi min psyk. sykepleier skal kunne lese det. Håper du har hatt en fin-fin morsdag. (:Fant ingen annen plass å svare deg, enn i et innlegg, beklager.Klem fra Linda.

 13. Det er helt greit Linda. Vi er mange på nett som har denne diagnosen. Kanskje du blir kjent med noen gjennom bloggen, etterhvert. Jeg har flere av bloggleserene som sliter med det samme :) Det jeg gjør når jeg skriver en kommentar i en blogg, er å abonnere på innlegget, slik at jeg får mail om noen svarer på det jeg har kommentert. Så du kunne svart i din egen blogg også! ;) Hvis ikke er du fri til å sende en mail til meg også. Adressen er liljen7@live.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: