Selvskading og selvmord = to forskjellige ting

Må bare skrible ned noen tanker om dette, da jeg leste hva Lena Marie hadde skrevet i bloggen sin: «Og en annen ting som er viktig å huske på, er at selvskading stort sett ikke dreier seg om selvmord. Det er heller et skrik om hjelp{LenaMarie-blog} Når jeg leste dette, kom jeg på en setning fra en artikkel jeg leste her om dagen, som virkelig traff meg. Nå husker jeg ikke hvor jeg leste det, eller ordrett hva som stod – men det var noe det samme som Lena Marie skrev.

Selvskading ble tidligere sett på som et mislykket selvmordsforsøk, og det er vel de som ser på det som det den dag i dag også. Men selvskading er egentlig det stikk motsatte. Selvskadere skader seg nettopp for å OVERLEVE. Selvskading er en metode enkelte mennekser bruker for å klare å overleve vonde tanker og følelser/opplevelser. Det kan sikkert høres utrolig merkelig ut for de som aldri har vært der selv, men som en selvskader ønsker jeg å formidle bakgrunnen for at selvskadere skader seg på den måten – jeg ønsker å få andre til å FORSTÅ.
Forstå at selvskading er noe helt annet enn et selvmordsforsøk. Forstå at vi er mennesker som har opplevd mye smerte, og at dette er vår måte å klare å overleve på. Bare PRØV å forstå!
EDIT: Artikkelen jeg hadde lest var fra Randaberg Kommune – helsestasjon for ungdom{link}
{Foto: Liljen}
Reklamer

8 tanker på “Selvskading og selvmord = to forskjellige ting

  1. så sant så sant =) bra at flere tar opp temaet.. viktig temaønsker deg en bra dag liljen :) tenker på deg

  2. Ja, det er et viktig tema. Jeg synes ikke at vi skal bli misforstått og sett ned på, så prøver å la folk se det fra vår synsvinkel også… Ha enf in dag selv du Thea :)

  3. Supert at du tar det med at selvskading ikke er et forsøk på selvmord, men et rop om hjelp..Jo flere som mener det, jo bedre!! :D Ønsker deg en god dag, Liljen!!Klemmer Lena Marie :D

  4. Men egentlig så tror jeg ikke at jeg mener at selvskading er et rop om hjelp, hadde det vært det så hadde vi ikke vært så flinke på å skjule arrene våre – men latt andre mennesker se dem. Jeg selvskader ikke for å rope om hjelp, men jeg gjør det for å klare å takle alle følelsene og tankene inni meg – for å klare å leve videre. Men nå skal jeg ikke dra alle under en kam, for det finnes sikkert dem som selvskader for at andre ska SE at dem har vondt også – at de kan få mer hjelp. Men iallefall så mener jeg at selvskading ikke er det samme som å prøve å ta livet sitt, og det er vel hovedpoenget i dette innlegget mitt! :) Ha en fin dag selv du Lena Marie ;)

  5. Bra skrevet Liljen :-) Godt at flere tar opp dette temaet, det er så mange som ikke forstår der ute. Selv om jeg kanskje ikke kan forvente det.. Ha en flotters dag, vennen. Klem Lis

  6. Nei, man kan vel ikke forvente det… Men jeg synes iallefall folk kan PRØVE. Takk vennen, ha en fin dag selv! Klem

  7. Jeg er veldig enig i det der. Har komt ned på legevakt med kutt oppe ved albuen; «prøvde du å ta livet ditt?!» Eh ja, jeg blei ramma av akutt retningsforvirrelse her, ligger ikke pulsen der oppe?!?!Jeg har også alltid gjort det grunna følelser innvendig, men jeg skal ikke nekte for at det er godt å bli stelt med etterpå.. At om noen ser de og sier noe medfølende så føles det jo bra. Men dette er nok like forskjellig fra person til person som med alt annet.Glad i deg Liljen :)

  8. Irriterende at «alle» tror at selvskading er det samme som å prøve å ta livet sitt.. Det handler om så mye annet… Ja, det er jo godt at noen bryr seg om de ser det, men helst så ønsker jeg ikke at noen skal se det, og selvskadingen har jeg ikke fortalt så mange om om jeg har nylig kutta, da er det stortsett behandleren min som har fått vite det. Samt nettvenner…Glad i deg også T!! :D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: